دانستنی های کاربردی, باغبانی, گیاه پزشکی

ترکیدن انار

ترکیدن انار

انار (Punica granatum) این میوه پر طرفدار در فصل رشد خود دچار آفات و بیماری های مختلفی می شود که در مقاله بیماری های انار به طور کامل توضیح داده شده است. این آفات و بیماری ها هرکدام به نحوی برای باغداران نگران کننده می باشد و اگر راه حلی برای کنترل و درمان آن نداشته باشند ممکن است کل محصول آن فصل نابود شود. کرم گلوگاه انار خسارت زا ترین آفت برای این محصول می باشد ولی در مرحله ی بعدی بیماری ترکیدن انار خسارت های زیادی را به این محصول وارد می کند که بسیار قابل توجه می باشد.

با مساعد شدن شرایط جهت ابتلا به این بیماری، میوه ها می شکنند و ترک بر میدارند. ترک خوردن انار معمولا در ماه شهریور رخ می دهد. در شهریور ماه روز ها هوای گرم و شب ها نسبتا خنک می باشد. ترکیدگی میوه انار در باغاتی که دارای خاک شوری می باشند معمولا بیشتر است.

ترکیدگی انار

ترکیدن میوه انار

دلایل ترکیدن انار:

ترکیدن انار به دلیل تنش آبی و نامنظم بودن دوره های آبیاری:

  • مهم ترین و اصلی ترین دلیل ترکیدگی میوه انار تنش آبی و نامنظم بودن دوره های آبیاری درختان می باشد. زیرا اگر آبیاری دیرتر از زمان خودش صورت گیرد پوست میوه آب خود را از دست می دهد و حالت خشکی به خود می گیرد. در این صورت وقتی آبیاری را انجام می دهید پس از رشد دانه ها و متورم شدن آنها پوست به دلیل خشکی نمی تواند به همان اندازه رشد کند به همین علت ترک بر می دارد.
  • آبیاری درختان انار باید به صورت یکنواخت صورت گیرد. آبیاری کم و دیرتر از موعد مقرر در زمان رشد باعث خشکی و ترک خوردن میوه شده و آبیاری بیش از حد باعث ابتلا به بیماری های قارچی در درخت انار می شود. درختان انار کاشته شده در مناطقی با هوای گرم نیاز به آبیاری بیشتری دارند. میزان آبیاری این درختان را باید در فصل پاییز چون نیاز به آب کمتری دارند کاهش داد.
  • استفاده از یک لایه مالچ آلی در اطراف درختان انار مانع از تبخیر آب از سطح خاک می شود بنابراین در طول فصل رشد این گیاه، دیگر نیازی به غرقاب کردن درختان نمی باشد.

اختلاف دمای شبانه روز در ترکیدن میوه انار:

  • تغییرات دمایی در فصل رشد انار به دلیل بارندگی بی موقع، سرد شدن هوا و افزایش و کاهش دما به طور نامنظم، تعادلی که بین میزان رطوبت شاخه، برگ و میوه انار وجود دارد را بهم می ریزد و به همین دلیل پوست میوه ترک بر می دارد. دمای محیط در اواخر زمستان به حدود 35 تا 40 درجه سانتی گراد می رسد. این دما مناسب رشد انار می باشد ولی با پایین آمدن دما در پاییز تعادل بهم خورده و پوست انار می ترکد.

تاثیر سرمای زودرس پاییزه در ترکیدن انار:

  • سرمای زودرس در ابتدای پاییز که نزدیک برداشت محصول انار است در مواردی باعث ترکیدن میوه شده و از بازارپسندی و کیفیت محصول می کاهد. باغداران در این زمان میوه های ترکیده را جمع آوری می کنند. این میوه ها را به کارخانه ها برای فرآوری و تهیه آبمیوه و … می فروشند و یا از آنها برای تهیه رب انار استفاده می کنند. از قدیم روش هایی مانند ایجاد دود در محیط و استفاده از فن های گرم کننده برای جلوگیری از سرمازدگی در پاییز استفاده می کردند که در حال حاضر نیز این روش ها تا حدودی کاربردی می باشند.

ترکیدن انار

ترکیدگی میوه انار به دلیل کمبود عناصر غذایی:

  • ترکیدگی در میوه انار گاهی به دلیل کمبود یکسری عناصر غذایی مانند کلسیم، بر و روی در درخت اتفاق می افتد. برنامه غذایی مناسب در طول فصل رشد باعث جبران کمبود عناصر شده و از ترکیدن انار جلوگیری می کند.

تاثیر سرمای زیر 10 تا 14 درجه سانتی گراد در ترکیدگی میوه انار:

  • با آمدن پاییز و سرد شدن هوا تعادل درختان انار بهم می خورد زیرا این درختان تحمل سرمای شدید در محدوده ی 10 تا 14 سانتی گراد یا زیر آن را ندارند به همین دلیل اگر درختان انار در فصل رشد خود با چنین سرمایی مواجه شوند پوست آنها ترک می خورد.

رسیدگی بیش از حد میوه انار:

  • با نداشتن برنامه غذایی مناسب برای درختان انار تعادل بین عناصر غذایی بهم خورده و گاهی در چنین شرایطی میوه انار بیش از اندازه رشد می کند. رشد بیش از اندازه باعث می شود میوه ترک بخورد. بنابراین با داشتن یک برنامه غذایی اصولی و مناسب درخت انار، علاوه بر جلوگیری از ترک خوردن، افزایش کیفیت و عملکرد را خواهید داشت.

تاثیر بیماری های قارچی در ترکیدگی میوه انار:

  • گاهی با مساعد شدن شرایط محیطی عوامل بیماری زای قارچی به درختان انار حمله می کنند و باعث خسارت به میوه ی آنها می شوند. این قارچ ها در زمان رسیدگی کامل میوه به آن حمله می کنند و باعث ترکیدن آنها می شوند. برای درمان بیماری قارچی و جلوگیری از ترکیدگی انار با دیدن اولین علائم بیماری قارچی روی برگ مانند لکه های ایجاد شده روی برگ فورا به کارشناس گیاهپزشک مراجعه و نسبت به درمان آن اقدام کنید.

 ترک خوردن میوه انار به دلیل وزش باد شدید و گرم:

  • در روزهای گرم که باد داغ و شدید می وزد باعث می شود آب بیشتری تبخیر شود و درختان انار دچار کمبود آب شوند. در این صورت به دلیل کافی نبودن رطوبت، میوه آب کافی را دریافت نمی کند و پوستش خشک می شود. بعد از آبیاری درختان، میوه شروع به رشد و متورم شدن می کند و چون پوست انار خشک است نمی تواند به همان اندازه میوه رشد کند بنابراین ترک می خورد.

ترکیدن انار

کنترل و درمان بیماری ترکیدگی میوه انار:

  • کاشت نهال مقاوم به ترکیدن میوه در باغ
  • استفاده از هورمون های تنظیم کننده رشد گیاهی مانند اسید جیبرلیک در طول فصل، باعث افزایش قابلیت انعطاف پذیری پوست در میوه و جلوگیری از ترکیدگی پوست آن می شود.
  • تنظیم دوره های آبیاری درختان انار به صورت مرتب و با فاصله زمانی مناسب
  • رعایت برنامه غذایی اصولی و تغذیه مناسب درختان در طول فصل و استفاده از ترکیباتی مانند کلسیم و فروت ست که دارای عناصر روی، بر می باشند. این ترکیبات علاوه بر تقویت درختان و افزایش عملکرد از ترک خوردگی میوه انار نیز جلوگیری می کنند.
  •  مصرف کود های پتاس بالا در زمان میوه دهی و رشد میوه ها باعث می شود پوست میوه قابلیت کشسانی پیدا کند و در مقابل رشد دانه ها پوست هم به همان اندازه رشد کند و از ترکیدگی آن جلوگیری کند.

 

3.6/5 - (14 امتیاز)

6 نظر در “ترکیدن انار

  1. کاربر سایت گفت:

    میوه انار ما پوست خشک میشه وگردی سفید مایل به آبی روی میوه ها نشسته انگاری علت چیه؟کنه هست یا قارچه

    1. مجید اقبالی _ گیاهپزشک گفت:

      با سلام. احتمالا بیماری قارچی هست ولی نیازبه بررسی دقیق تر هست.

      1. حیدری گفت:

        سلام جناب مهندس
        دلیل ترک خوردن انار چیه؟
        میشه ی توضیح بدین؟

        1. کشاورزباشی گفت:

          درود بر شما.
          آبیاری نا منظم، کمبود کلسیم. مصرف بدون برنامه ازت و تمام نکاتی که در مقاله بالا کر شده میتونه دلایل ترک خوردن انار باشه.

  2. ابولفضل گفت:

    سلام درخت انار را روزی چقد باید آبیاری کرد

    1. مجید اقبالی _ گیاهپزشک گفت:

      سلام. بستگی به بافت خاک و دمای هوا داره. باد سی چهل سانت پای درخت رو بکنید. اگر رطوبت خاک به قدری نبود که ذرات خاک به هم بچسبه باید ابیاری بشه وگر نه نیاز نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *