دانستنی های کاربردی, آفات خانگی, باغبانی, زراعت, گلخانه

سفید بالک

سفید بالک

سفید بالک های گلخانه ای (مگس سفید)، آفت های دردسرسازی برای گلخانه ها و گیاهان پرورشی هستند. به مدت چندین سال، سفید بالک گلخانه ای ( trialeurodes vaporariorum) آفت غالب چنین محیط هایی بود تااینکه در سال 1980، سفیدبالک برگ نقره ای (Bemisia tabaci) شناسایی شد. هر دو آفت توانایی تولید مثل گسترده ای دارند و خسارات عظیمی به گیاهان وارد می کنند.

 

شناسایی

استفاده از ورقه های چسبناک و کارت زرد رنگ بهترین روش شناسایی سفیدبالک بالغ در گلخانه است. با این وجود، می توان با بررسی پشت برگ گیاهان این آفات ریز را در صورت وجود مشاهده کرد. بهتراست پیش از تولید مثل و گسترش بیش از حد سفید بالک بالغ، آنها را شناسایی کرد تا قابل کنترل باشند. درصورتیکه لکه های سفید (عسلک) روی برگ گیاهان مشاهده شد؛ از دیگر نشانه های حمله مگس سفید است.

 

خسارات

سفیدبالک ها از دوران پیش از بلوغ می توانند با دهان خود گیاهان را سوراخ کرده و بمکند. آنها خرطوم خود را وارد برگ گیاه کرده و شیره آن را خارج می کنند. مگس سفید از گیاهان متنوعی تغذیه می کنند که از متداولتربن آنها می توان به گل کریسمس (بنت قنسول)، ژربرا جامزونی، چای ترش، ماندویلا، شاهپسند و به لیمو اشاره کرد.

در اثر حمله سفید بالک، گیاهان به کلروز (کمبود آهن) مبتلا می شوند و بیماری کپک سیاه در نواحی از گیاه که این آفت، تغذیه کرده؛ رشد پیدا می کند. علائم دیگری که با حمله این آفت روی گیاه مشاهده شده شامل عدم رشد گیاه و ریختن برگها است. این آفت عامل انتقال چند نوع ویروس به گیاه است که موجب جلوگیری از رشد گیاه و پژمردگی برگ های می شود. پس از حمله گسترده آفت سفید بالک، گیاه زرد می شود. سفید بالک ها، شیره عسل مانند و چسبناکی از خود به جا می گذارند؛ که عامل بیماری کپک سیاه است.

 

سفید بالک

مبارزه با سفید بالک گلخانه ای

بررسی مداوم گیاهان به منظور مشاهده شفیره یا گونه بالغ سفیدبالک ها مهمترین نقش را در مبارزه با این آفت دارد تا پیش از رشد بیش از حد بتوان این آفت را کنترل کرد. پرورش دهندگان گیاه لازم است احتیاط های زیر را رعایت کنند:

  • بررسی پشت برگ های گیاهان گلخانه ای با ذره بین
  • گیر انداختن سفید بالک بالغ با ورقه های چسبناک زرد رنگ
  • استفاده از حجم آب دهی مناسب به طوریکه زیر برگ ها را نیز به طور کامل در بربگیرد به خصوص هنگام اسپری کردن آب.
  • افزودن ادجونت می تواند برای برخی از گیاهان مفید باشد.

در گذشته، پروش دهندگان گل و گیاه، از اسپری حشره کش استفاده می کردند تا جمعیت مگس سفید را کنترل کنند. اما این گونه نسبت به آفت کش ها مقاوم می شود بنابراین بهتر است از انواع مختلف آفت کش ها به صورت دوره ای استفاده کرد.

اسپری سمومی مثل Acetamiprid Imidacloprid ، Acephate ،Diafenthiuron ،Encarsia formosa  و  Eretmocerus eremicus باید به دقت برنامه ریزی شود. استفاده از سم ایمیداکلوپراید (imidacloprid) که با برندهای مختلف مانند کنفیدور و گاچو در بازار موجود است؛ می تواند برای از بین بردن مگس سفید مفید باشد اما استفاده از سموم اسپیروتترامات (پوئرتو) و دینوتفوران (استینگر) تخصصی برای سفید بالک در مزارع و گلخانه توصیه شده است.

پرورش دهندگان باید روش های کنترلی که پیش از استفاده شده را بررسی کرده و یک برنامه مبارزه با آفت دقیق تنظیم کنند. برخی از حشره کش ها، اثرات طولانی مدت سه یا چهار ماهه باقی می گذارند که روی میزان مقاومت آفت در برابر سموم موثر است.

 

مبارزه بیولوژیکی :

مبارزه بیولوژیکی با سفید بالک گلخانه ای همراه با روش های کنترل فیزیکی و شیمیایی نیز می تواند روش مناسبی باشد. به منظور برنامه ریزی بهتر برای کنترل آفت سفید بالک گلخانه ای بهتر است سیکل رشد آنها را بدانید. سیکل رشد سفید بالک از هنگام تخم گذاری تا رسیدن به بلوغ بسیار کوتاه و حدود 21 روز است.

تنظیم دما، رطوبت، نور و آفتاب طبیعی که به گلخانه می تابد برای مبارزه با آفت سفید بالک ضروری است. این موارد باید با توجه به شرایط هر گلخانه و براساس تجربیات پرورش دهنده گل و گیاه تغییر کند.

کفشدوزک، انواع عنکبوت و سنجاقک ها از دشمنان طبیعی سفید بالک های هستند که می توان به جای سم پاشی از این حشرات برای کنترل آفت استفاده کرد.

3.7/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *