دانستنی های کاربردی, باغبانی, زراعت, گیاه پزشکی

تریپس پیاز

تریپس پیاز

تا حالا اسم آفت تریپس پیاز به گوشتون خورده؟ بنظر شما علت کوچکتر شدن از حد معمولی محصول پیاز چیست؟ چگونه میتوانید با آفت تریپس مبارزه کنید و عملکرد پیاز را افزایش دهید؟

تریپس پیاز (Onion Thrips) یکی از مهمترین آفت خسارت زا در پیاز می باشد. میزبانان دیگر آفت تریپس توتون، لوبیا، چغندر قند، گوجه فرنگی، سیب زمینی، نخود، انواع کدو، هندوانه، بادمجان، خیار و فلفل دلمه می باشند. آلودگی این آفت بسته به شرایط آب و هوایی متفاوت می باشد. معمولا تریپس در مناطق گرم و خشک بیشتر خسارت می زند.

شناسایی آفت:

آفت تریپس دارای تخم سفید رنگ و شفاف، لارو به رنگ زرد و شاخک کوتاه، پوره آفت شبیه حشره کامل و حشره کامل این آفت به رنگ زرد مایل به قهوه ای و گاهی خاکستری روشن می باشد.

تریپس پیاز

علائم خسارت:

علائم خسارت آفت تریپس به صورت لکه های قهوه ای یا زرد در سطح برگ دیده می شود. برگ ها به تدریج سفید و نقره ای رنگ شده و گاهی آفت بافت برگ را سوراخ می کند. ماده های بالغ در بافت گیاه تخم گذاری می کنند. لاروهای حشره با مکیدن شیره غذایی برگ از آن تغذیه می کنند.

لاروها بافت گیاه را خورده و محتویات آن را خالی می کنند. بعضی اوقات با مکیدن شیره غذایی توسط لارو نوک برگها سوخته و به تدریج از بین می روند. حساسیت پیاز قرمز نسبت به سایر ارقام به آفت تریپس بیشتر می باشد و لاروها معمولا برگ های جوان تر را ترجیح می دهند.

آلودگی در سطح بالایی برگ منجر به کاهش فتوسنتز و کاهش سبزینگی گیاه شده و باعث ایجاد تنش می شود. آفت تریپس به صورت کلی باعث ضعف عمومی گیاه و باعث کوچکتر شدن اندازه پیاز از حالت معمول می شود. آلودگی آفت تریپس عملکرد پیاز را می تواند تا 20 درصد کاهش دهد. شرایط و آب و هوای گرم باعث طغیان آفت و کاهش عملکرد شده در صورتی که در شرایط و آب و هوای سرد باشد، شدت رشد و گسترش آفت کمتر می باشد.

تریپس پیاز  

تریپس پیاز

راهکارهای کاربردی برای مبارزه با آفت:

مبارزه زراعی:

  • استفاده از ارقام متحمل: در کنترل یک آفت همیشه استفاده از ارقام مقاوم حائز اهمیت بوده است. برای کنترل آفت تریپس پیاز استفاده از ارقام مقاوم در پیشگیری و عدم ابتلا بوته ها به آفت کمک زیادی می کند.
  • وجین علف هرز: وجین علف های هرز مزرعه و از بین بردن گیاهان آلوده برای کنترل و از بین بردن آفت تریپس پیاز موثر می باشد. این اقدام از گسترش و شیوع آفت جلوگیری می کند.
  • شخم عمیق خاک: شخم عمیق در خاک باعث به هم خوردن مراحل زمستان گذرانی آفت می شود و از انتقال آفت به سال بعد و شیوع آن جلوگیری می کند.
  • آبیاری به موقع: آبیاری درست، به موقع و با فشار زیاد روی بوته های پیاز مزرعه به کنترل تریپس کمک می کند. اگر در منطقه مورد حمله آفت بارندگی به اندازه کافی رخ دهد می تواند به کنترل جمعیت آفت کمک زیادی کند و باعث کاهش جمعیت شود.
  • استفاده از یخ آب زمستانه: به وجود آوردن دمای انجماد در خاک و استفاده از یخ آب، شرایط و محیط زندگی آفت را بهم میزند و باعث از بین رفتن و نابودی آفت تریپس در مزرعه می گردد.
  • عدم کاشت با گیاهان زراعی یا اطراف آنها: کاشت پیاز مخلوط با شبدر یا گندم یا در اطراف مزرعه غلات باعث افزایش آفت تریپس می شود. زیرا این آفت همواره زمین گیاهان زراعی را به عنوان منبع تغذیه شناخته و به آنها حمله می کند.
  • در دسترس بودن ازت برای گیاه:  در دسترس بودن مواد غذایی مورد نیاز گیاه و به خصوص نیتروژن به میزان  150 تا 200 کیلوگرم در هکتار باعث افزایش مقاومت و جلوگیری از ابتلای گیاه به آفت می شود.

مبارزه بیولوژیکی:

  • استفاده از دشمنان طبیعی آفت: دشمنان طبیعی آفت همواره به عنوان دشمن بیولوژیکی عمل کرده و پارازیت آفت بوده است. در کنترل آفت تریپس بال توری و سن شکارگر به تخم و لارور حشره حمله کرده و  آنها را از بین می برند.

مبارزه شیمیایی:

  • استفاده از سموم شیمیایی: کاربرد سموم شیمیایی در کنترل آفات موثر می باشد. دقت در نوع سم انتخابی، میزان دوز مصرفی و روش سمپاشی می تواند نتیجه مطلوبتری را در کنترل آفت نشان دهد. برای نابودی و جلوگیری از آفت تریپس پیاز استفاده از سموم زیر توصیه شده است:
  • دلتامترین
  • مالاتیون
  • آبامکتین
  • کنفیدور
  • دیازینون
  • دورسبان
  • دی کلرووس و …

جمع بندی:

همانطور که گفته شد آفت تریپس یکی از خطرناکترین آفات مزارع پیاز می باشدکه خسارات جبران ناپذیری را به محصول وارد میکند. شما می توانید با استفاده از روشهایی که گفته شد مانند: شخم عمیق زمین پس از برداشت، وجین علف های هرز، تامین نیاز گیاه از جمله ازت و … با تریپس مقابله کنید. توجه داشته باشید که برای مبارزه شیمیایی با تریپس پیاز مزرعه خود و استفاده از سموم شیمیایی توصیه شده حتما با مشاور گیاهپزشک مشورت نمایید. سوالات و نظرات خودتان را در قسمت دیدگاه همین پست برای ما بنویسید. در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهیم بود.

2.6/5 - (5 امتیاز)

32 نظر در “تریپس پیاز

  1. کاربر کشاورزباشی گفت:

    فقط ترکیب سم پرپفنوس بلوتیک استامی پراید و دیازینون

  2. کاربر کشاورزباشی گفت:

    سلام مهندس بابا هستم از قزوین
    راهکارتون برای مبارزه با تریپس پیاز وکمی هم سفیدک سطحی که با لمس کردن ساقه پیاز از بین میره کمکم کنید ممنون میشم

  3. گوهری گفت:

    بهترین موقع سم پاشی حشره تریپس بعد از اذان مغرب هست که حشره میاد برای تغذیه

    وسعی کنید شب آبیاری شود تا درصد زیاد آفت را نابود گند .

  4. حسن گفت:

    بنده خراسانی هستم سه سال پیاز کار نمونه استان معرفی شدم .میزان برداشت ۱۷۰ تن در هکتار
    ومیانگین ۱۵۰ تن در هکتار
    ولی من احساس میکنم که اختلاس و دزدی در کشاور ما به شرکت های تولید سموم نیز سرایت کرده خواهشن اگر امکان تظارت بر تولید هست درک نکنید
    هر سمی که تهیه میکنیم حاضریم خودمون بخوریم و مورد استفاد قرار ندهیم .چون بی فایده است

    1. کشاورزباشی گفت:

      اختلاس و دزدی که همه جا هست فقط مربوط به کشاورزی نیست ولی یادمه سه سال پیش یک کشاورزی موقع پر کردن تانک آبیاری همین حرف شما رو میزد و میگفت این سم ها اثر نمیکنه. بطری سم که خالی شده بود آب ریخت توی اون و خورد. تا سه روز اون کشاورز توی کما بود. نود درصد مواقع مشکل از کیفیت سم نیست از نداشتن اطلاعات کافی ما در مورد نحوه صحیح تشخیص بیماری و نحوه مصرف و برنامه غذایی هست. انتظارمون رو از هر سمی در حد کارایی خودش پایین بیاریم و انتظار نداشته باشیم سموم معجزه انجام بدن وقتی برنامه غذایی و راه و روش درستی در کشاورزیمون نداریم.

      1. کشاورز گفت:

        سلام .اقای مهندس میشه یک برنامه عذایی کامل و جامه بنویسید و در اختیار کشاورزان قرار بدهید .تا همه استفاده بکنند و دعاگویی شما و خانوادتان باشند
        اگر روبیکا دارید شماره تان رو اعلام بکنید تا من تصویری از مزرعه پیاز خودم را بریتان ارسال بکنم تا بچشم خودببینید تو برنانه غذایی نیز کم نگذاشتیم
        ممنون متشکرم

        1. کشاورزباشی گفت:

          درود بر شما بله میتونیم یک برنامه غذایی عمومی بنویسیم و توی مطالب سایت قرار بدیم. ولی باور کنید این برنامه های کلی صحیح نیست و کارگشا نیست. باید شرایط زمین شما سنجیده بشه و نست به اون برنامه دادهخ بشه دوست عزیز.

  5. کاربر کشاورزباشی گفت:

    سم تایدفیت نزنید که بدرد هیچی نمیخوره

  6. حسین حاتم پور گفت:

    سلام برا کنترل تریپس اب زیاد.سم پاشی از زمان ۵برگه شدن هر ۱۴روز یک بار و در سم پاشی ها از یک سم استفاده نکنید چون تریپس مقاوم میشه

    1. مجید اقبالی _ گیاهپزشک گفت:

      سلام، ممنون که تجربیاتتون رو به اشتراک میگذارید.💚

    2. کاربر کشاورزباشی گفت:

      سلام ترکیب چ سم هایی تاثیر گذار تره

  7. رضا گفت:

    سلام پیازمن تریپس شدیدگرفت دیرخبردارشدم یک سمی به اسم اسپیروتترامات استفاده کردم سمی المانی یک لیتری خیلی گرانه حالا دوروز استفاده کردم میگن سم خوبی است ایا اوره هم بدم کمک میکنه ابیاری ما قرقابی است ممنون میشم کمکم کنی مهندس

    1. مجید اقبالی _ گیاهپزشک گفت:

      سلام و ارادت. خیر کود اوره کار رو خراب تر میکنه.

      1. رضا گفت:

        سلام دبارسم اسپیروتترمات استفاده شده الان چه کودتقویتی بدم پیازبزرگ بشه بکنم خسته شدم ازبس خرج این پیازکردم اگه مهندس راهی هم نداره شخمش کنم ممنون میشم ازراهنمایی شما

        1. کاربر کشاورزباشی گفت:

          121236با منوفسفات بده

    2. کاربر کشاورزباشی گفت:

      سلام خسته نباشی سم برایت یا متمیل بزن

  8. rahman. f گفت:

    موونتو.پروفنفوس.ایمیداکلوپراید.ابامکتین

  9. گنج علیا گفت:

    سلام .من سم ممولی گرفتم ایا برای تریپس میتونم استفاده کنم اگه میشه راهنمایم کنید

    1. فاطمه جهاندار کارشناس ارشد اصلاح نباتات گفت:

      درود بر شما. نمیشناسم این سم رو.

      1. کاربر کشاورزباشی گفت:

        فقط موونتو و کمی هم فیپرونیل خوبه کنفیدور هم فقط باید با آب بدی

  10. کشاورزباشی گفت:

    سلام برای جلوگیری از بیماری تریپس چه سمی استفاده کنم هنوز پیازام تریپس ندارن ولی میخوام ک از الان جلوگیری کنم لطفا راهنمایی کنید

    1. فاطمه جهاندار کارشناس ارشد اصلاح نباتات گفت:

      سلام و احترام. سیلیکات پتاسیم مصرف کنید.

  11. کشاورزباشی گفت:

    سلام پیازم کمی تریپس زده سفیدک زده من سم سایپر میزدم جواب نداد الان چیکار کنم چی بزنم که خوب بشه

    1. مجید اقبالی _ گیاهپزشک گفت:

      سلام و ارادت، با سایپرمترینی که توی بهار زدید تمام حشرات مفید رو هم ازبین بردید و کمک میکنه تریپس بیشتر طغیانی بشه. در غیر اینصورت میتونستید با سیلیکات پتاسیم و راه های کم خطر تر کنترلش کنید اما لان نمیشه.

    2. کشاورز گفت:

      سلام یه سم هست من استفاده کردم خیلی عالیه
      اسم سم مارشال هستش

  12. bakeri.saeed.61@gmail.com گفت:

    با سلام مطالب بسیار کاربردی وتخصصی می باشند

  13. bakeri.saeed.61@gmail.com گفت:

    با سلام مطالب بسیار کاربردی وتخصصی می باشند باتشکر از زحمات شما

    1. مجید اقبالی _ گیاهپزشک گفت:

      سلام و احترام. خوشحالیم که مفید واقع شده. پیروز باشید.

      1. احمد.کشاورز گفت:

        سلام وخسته نباشید.بنده کشاورزم وکشت پیاز آبیاری قطره ایی دارم وتریپس داره پیازبنده.بهترین سم یاترکیباتی که بهترین تاثیررو داشته باشه چی هست،میشه راهنمایی کنید چه نوع سم وبه کارببرم که هم کیفیتش خوب باشه؟

        1. کشاورزباشی گفت:

          سلام و ارادت. باید برنامه ی غذایی مناسب برای کنترل تریپس داشته باشید. من سمی رو نمیشناسم که با اطمینان بتونم معرفی کنم بگم بزنید و خلاص. اگر تغذیه تون اشتباه باشه و یا از ترکیبات حشره کش عمومی در ابتدای فصل استفاده کرده باشید کنترل خیلی سخت میشه. باید از اول مرحله به مرحله زیر نظر کارشناس پیش برید برای کنترل این آفت.

        2. کاربر کشاورزباشی گفت:

          سلام تو هوای گرم سم بزنه یا هوای سرد

          1. مجید اقبالی _ گیاهپزشک گفت:

            درود بر شما ابتدای صبح قبل از گرم شدن هوا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *