دانستنی های کاربردی, باغبانی, زراعت, گیاه پزشکی

سرخرطومی یونجه

سرخرطومی یونجه

شناسایی سرخرطومی یونجه

گونه بالغ سرخرطومی یونجه حدود 10 میلیمتر طول دارد و خالهای قهوه ای رنگی روی بدن این حشره دیده می شود. موهای خاکستری رنگی نیز سرتاسر بدن این جانور را پوشانده و به علت خرطوم 2.5 میلی متری و علاقه زیادی که به تغذیه از یونجه دارد؛ سرخرطومی یونجه نام گرفته است.

این حشره، در طول روز زیر خاک اطراف ریشه گیاهان پنهان می شود. البته ممکن است سه یا چهار حشره را کنار هم روی یک برگ نیز ببینید. بهترین زمان برای شناسایی آنها هنگام شب است که برای تغذیه از گیاهان از زیر خاک بیرون می آیند.

سرخرطومی یونجه

نمی تواند پرواز کند بنابراین به آرامی از ساقه گیاه بالا می رود و به راحتی قابل تشخیص است. گونه بالغ سرخرطومی یونجه بیشتر در اواسط تابستان دیده می شود. لارو سرخرطومی یونجه معمولا در عمق 50 سانتی متری خاک نزدیک ریشه در خاک باقی می ماند و به رنگ کرم روشن در اندازه 8 میلی متر مشاهده می شود. فک کوچک و قهوه ای رنگ این لارو برجسته و کاملا مشخص است. تخم کرم یونجه حدودا به اندازه 0.5 میلی متر است و به رنگ لیمویی دیده می شود که پوستی شفاف دارد.

لارو سرخرطومی یونجه

 

نحوه خسارات سرخرطومی یونجه

سرخرطومی یونجه از گیاهان بسیار زیادی تغذیه می کند. تعداد زیادی از گونه های بالغ این حشره در کنار هم می توانند با جویدن لپه گیاه بلافاصله پس از رویش جوانه ها، خسارات عظیمی به مزارع وارد کنند.

سرخرطومی یونجه

گونه بالغ این آفت از برگ های گیاه تغذیه می کند که موجب ریختن برگ های آن می شود. اما خسارات جدی تر توسط لارو سرخرطومی یونجه به مزارع وارد می شود. لاروها شیارهایی در خاک ایجاد کرده و به ریشه گیاه می رسند. با تغذیه لارو از ریشه، گیاه به طور کامل خشک می شود. معمولا خشک شدن گروهی گیاهان در تابستان با از تخم در آمدن لاروها محسوس می شود.

 

فروشگاه اینترنتی کشاورزباشی

  • مبارزه با سرخرطومی یونجه

معمولا از حشره کش نمی توان برای از بین بردن لاروهای سرخرطومی یونجه استفاده کرد چون خاک از آنها محافظت می کند. سمپاشی در ماه های دی تا اسفند می تواند به کشتن گونه بالغ کمک کند. به همین علت معمولا کل محصول یونجه در چین اول از بین می رود.

سمپاشی باید در دو مرحله انجام گیرد: یکبار یک هفته پس از زمانی که این آفت مشاهده شد و مرحله بعد، دو تا سه هفته بعد از آن. این زمانبندی برای جلوگیری از تخم گذاری آنها ضروری است. نمونه برداری در دی ماه تنها راه یافتن اولین نشانه های آفت کرم یونجه است.

غیر از استفاده از سم پاش و روش های شیمیایی یکی از روش های کنترل فیزیکی این آفت، سوزاندن مزرعه با شعله افکن در اوایل دی یا اواخر اسفند است.

استفاده از پاراکوت از دیگر روش های از بین بردن لارو سرخرطومی یونجه در سنین پایین است که استفاده از آن فقط در مزارعی که علف های هرزی مانند خاکشیر رشد کرده؛ توصیه می شود.

در صورتی که فروردین ماه کمی زودتر نسبت به برداشت چین اول یونجه اقدام کنیم مثدار قابل توجهی از نسل این آفت

 

سرخرطومی یونجه

  • کنترل زراعی

موثرترین روش کنترل زراعی کرم یونجه برداشت زود هنگام چین اول است که موجب می شود جانور مواد غذایی کافی نداشته باشد و درنتیجه به علت سوء تغذیه خود بخود از بین برود. از طرفی محصول نیز آسیبی ندیده و قابل استفاده است.از طرف دیگر با برداشت محصول لارو سن اول و دوم این آفت غذایی برای تغذیه نداشته و در معرض مستقیم نور خورشید قرار گرفته و از بین می روند. البته در مزارعی که آبیاری به صورت دیمی باشد این روش کاربرد ندارد.

عامل بسیار موثر دیگر در کنترل بدون درد سر این آفت برداشت رود هنگام

پرورش برخی از زنبورها از جمله باتیپلکتز Bathyplectes، بی آناروس B.anurus  و تترا استیچوس اینسرتوس Tetrastichus insertus که از دشمنان طبیعی کرم یونجه هستند می تواند در مبارزه با این آفت موثر باشد. جوندگانی نظیر موش کور نیز در کنترل این آفات در مزارع یونجه کمک می کند.

بیشتر بخوانید:
کرم سفید ریشه
  • کنترل شیمیایی

سم یونجه

به قدری افت کرم یونجه یا همان سرخرطومی یونجه خسارات وحشتناکی به زمین های زراعی وارد کرده که بسیاری از کشاورزان یونجه کار از سمومی که برای کنترل این آفت مورد استفاده قرار می گیرد با نام سم یونجه یاد می کنند.

سم لاروین اثر مخرب قابل توجهی روی از بین بردن این حشره دارد. البته زمان سم پاشی بسیار مهم است و چون باید جمعیت حشره به حد قابل توجهی برسد تا سم اثربخش باشد معمولا در اردیبهشت و خرداد، این سموم به کار می روند. استفاده از سموم حشره کش فن والریت، استامی پراید، فورالون و دورسبان به کنترل شیمیایی آفت کمک کرده است.

مبارزه با کرم یونجه درمناطق مختلف ایران از جمله همدان و کرج در مزارع یونجه به روش های مختلفی صورت می گیرد اما هنوز مطالعات انجام گرفته روی روش قطعی مبارزه با این آفت توسط حشره کش ها به نتیجه مطلوبی نرسیده است.

در اوایل بهار و بعد از خسارت کرم یونجه حتما برنامه ی غذایی اصولی و استفاده از کود های کشاورزی و ریز مغذی ها را در برنامه داشته باشید. استفاده از کود اسید آمینه و ترکیبات محرک رشد بعد از خسارت می تواند ضعف گیاه را برای ادامه ی حیات جبران کند.

 

4.3/5 - (12 امتیاز)

16 نظر در “سرخرطومی یونجه

  1. اصغری گفت:

    ترکیب سم مالاتیون وفن والریت موقع پنجه زنی فوق العادست اما هیچ چیز باندازه آتش زدن سطح مزرعه یونجه موثر نیست

  2. سید فرهام گفت:

    دوستان من یونجه دارم دشمن سرخورطومی سم دیمیتوات و سم لاروین هست در هکتار یکو نیم لیتر سمپاشی کنید دو لیتر هم گوگرد مایع بهش اضاف کنید همه حله

    1. کشاورزباشی گفت:

      درود بر شما. گوگرد مایع ر و بهتره مخلوط نکنید با این سموم.

      1. کاربر کشاورزباشی گفت:

        دلیلش

        1. کشاورزباشی گفت:

          اختلاط اکثر سموم شیمیایی با ترکیبات گوگردی جایز نیست، خود شرکت ها روی بسته بندی قید میکنند و دذر صورت برزو خسارت شرکت ها تعهدی نخواهند داشت.

  3. محسن حاصلی زاده گفت:

    سلام سم فن والریت یک لیتر در هکتار استفاده کنید

  4. رشید غفوری گفت:

    سلام آیا بعد از برداشت می توان سم سر خرطومی پا شید؟

    1. مجید اقبالی _ گیاهپزشک گفت:

      سلام. بله میشه.

  5. فایق خضری گفت:

    بیشتر لطفا میکنید توضیح بدین

  6. فایق خضری گفت:

    سلام لطفا توضیح بیشتر میدین،به چه نهوی استفاده کردین،چه زمانی،کجا،با چه غلظتی

  7. علی گفت:

    سلام بنده از گوگرد مایع استفاده کردم کنترل میکنه

    1. عباسی گفت:

      گوگرد مایع رو تنهایی استفاده کردی یا با سم دیگه ای قاطی کردی

      1. احسان خزائی گفت:

        بهترین سم برای کنترل و از بین بردن سم فیبرونیل می باشد

  8. کاربر کشاورزباشی گفت:

    سلام چه.سمی.الان‌استفاده‌کنیم‌‌ازدست‌مره‌پولمان‌داروهیچ‌اثری‌برای‌سرخرطومی‌نداره‌‌‌ازسرخه‌دیزج‌زنجان

    1. کاربر کشاورزباشی گفت:

      فیبرونیل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *