دانستنی های کاربردی, باغبانی, زراعت, گیاه پزشکی, ویدئو های کاربردی کشاورزی

پسیل پسته

پسیل پسته

پسیل پسته (Agonoscenapistaciae) یا شیره خشک:

  • تخم: تخم پسیل پسته، بیضی شکل بوده و به رنگ کرم مایل به نارنجی دیده شده است. طول تخم معمولا 2 میلی متر است.
  • لارو یا پوره: لارو پسیل پسته به سرعت رشد کرده و بالغ می شود و چون قادر به پرواز نیست؛ روی درخت دیده نمی شود. رنگ زرد با لکه های قهوه ای از ویژگی های ظاهری پوره پسیل پسته است.
  • حشره ی کامل: این آفت بالغ به رنگ زرد تیره و گاهی اوقات با خال های سیاه دیده می شود. بدن این حشره حدود 3 میلی متر طول دارد و گونه ماده آن نیز بدن روشن تری دارد. البته دو نوع تابستانی و زمستانی این حشره نیز تا حدودی با هم متفاوت است و گونه زمستانی رنگ تیره تری دارد.

شیره ی خشک

خسارات پسیل پسته

گونه بالغ پسیل پسته معمولا در اواخر اسفند ماه در باغ پسته مشاهده می شود و دوره تخم گذاری آنها اواسط فروردین است. این حشره، کلونی های بزرگی روی برگ های درخت که در قسمت میانی و بالایی درخت قرار دارند؛ ایجاد می کند و کمتر در برگ هایی که روی شاخه های پایینی درخت هستند؛ دیده می شوند. برگ های مورد علاقه آنها به رنگ سبز تیره هستند.

پسیل پسته

این آفت از مهم ترین آفات درختان پسته در ایران، ترکیه، عراق و بسیاری از نواحی دیگر است. این جانور از شیره گیاه تغذیه می کند که موجب کاهش رشد و افتادن جوانه های درخت می شود. با افتادن جوانه ها پیش از موعد رسیدن میوه، بازدهی باغات پسته به شدت کاهش پیدا می کند.

این حشره با وارد کردن خرطوم خود به بافت گیاه از شیره آن تغذیه کرده و ماده ای سفید رنگ به نام شکرک به جای می گذارد. مشاهده این توده های سفید رنگ روی درخت پسته نشانه وجود پسیل پسته است. از دیگر خسارات پسیل پسته می توان به وجود سوراخ در مغز پسته، پوک شدن مغز پسته و ریزش ناگهانی برگ درختان پسته اشاره کرد.

خسارت حشر ی پسیل

 

در این ویدئو سعی شده نحوه خسارت پسیل و راه های مبارزه با آن بیان شود پس با دقت مشاهده کنید.

مبارزه و کنترل آفت

  • کنترل فیزیکی

استفاده از تله های چسبناک زرد رنگ که در قسمت های بالایی درخت تعبیه شده باشد، بیشتر گونه های بالغ پسیل پسته را جذب می کند.

  • کنترل زراعی

ﻋﻤﻠﯿﺎت ﺷﺨﻢ زﻣﺴﺘﺎﻧﻪ ﺑﺎﻋﺚ ﮐﺎﻫﺶ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﭘﺴﯿﻞ ﻣﻌﻤﻮﻟﯽ ﭘﺴﺘﻪ در ﺑﻬﺎر ﺳﺎل ﺑﻌﺪ ﻣﯽ ﺷﻮد. ﻋﻤﻠﯿﺎت ﺷﺨﻢ به صورت برگرداندن خاک به عمق 10 ﺳﺎﻧﺘﯽ ﻣﺘﺮی می‌ باشد. این عملیات که می‌ تواند تا حدودی موثر باشد باید از اواﺧﺮ آذر ﺗﺎ اواﯾﻞ اﺳﻔﻨﺪ ﺻﻮرت ﮔﯿﺮد. کوددهی مناسب و اصلاح خاک نیز از دیگر روش های کنترل زراعی پسیل پسته می باشد.

  • کنترل شیمیایی

کنترل شیمیایی پسیل پسته کمی مشکل است چون نیاز به 5 تا 6 بار اسپری کردن در طول سال دارد که به محصول پسته آسیب می زند. برای کنترل شیمیایی می توان از موادی مانند صابون محلول پاشی، سولفور، کنفیدور، کنسالت و اسپیروتترامات استفاده کرد. چون پسیل پسته به سرعت نسبت به سموم مقاوم می شوند باید به طور دوره ای از سموم مختلفی برای مبارزه با این حشره استفاده کرد.

  • کنترل بیولوژیکی

دو نوع مگس به نام های Anthocorisnemoralis (Fabricius)  و AnthocorisminkiDohrn از مهمترین دشمنان آفت پسیل پسته به شمار می آیند که می توانند جمعیت آنها را طی 9 روز تا 50 درصد و طی سه هفته تا 82 درصد کاهش دهند. شکارچی طبیعی دیگر این آفت پسته، زنبور پارازیتوئید پسیلافاگوس (PsyllaephaguspistaciaeFerrière) است که به عنوان میزبان از این آفت تغذیه می کند.

امتیاز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *