زراعت, زعفران, گیاه پزشکی

بهترین کود زعفران

بهترین کود برای زعفران

بهترین کود زعفران باید بتواند قدرت گلدهی زمین را افزایش داده، پرچم های درشت تری تولید کند و به گیاه این فرمان را بدهد که بلافاصله بعد از بیدار شدن، اکثر انرژی خود را صرف تولید گل کند و در ابتدای پاییز انرژِی گیاه صرف تولید برگ نگردد. اگر برگ های گیاه زعفران زودتر از موعد سر از خاک بیرون آورند علاوه بر این که مقداری از انرژی گیاه که قرار بوده صرف تولید گل بشود هدر رفته است، جمع کردن گل زعفران نیز بسیار سخت تر می شود. در ادامه این مطلب از فروشگاه کشاورزی کشاورزباشی به پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت که بهترین کود برای زعفران چیست؟ و در چه فصلی به زعفران کود بدهیم؟

در نتیجه شما با آشنایی کامل به موضوع کود زعفران کشت سودآوری نسبت به سال های قبل را تجربه خواهید کرد.

کود زعفران چیست؟

برای افزایش گلدهی زعفران و حتی تقویت پیاز زعفران با هدف فروش پیاز این گیاه باید از انواع کود اختصاصی زعفران در مراحل رشدی مختلف (مرحله قبل گلدهی، مرحله بعد از گلدهی، مرحله کود دهی محلول پاشی زعفران، کود مخصوص محلول پاشی زعفران ) این گیاه استفاده کنیم. این کودها عناصر غذایی مورد نیاز گیاه زعفران را به بهترین فرم قابل جذب در اختیار گیاه قرار می دهند. در نتیجه تعریف ما از موضوع کود زعفران چیست؟ به این صورت است که کود زعفران شامل عناصر مهم و مورد نیاز زعفران را در مرحله های رشد زعفران در اختیارش قرار می دهد و این کود در انواع مختلف و مراحل مختلف با برنامه کوددهی مختص به خود مصرف می شود، کود زعفران در نهایت کشت زعفران را سودآور و کیفیت محصول را تضمین می کند.

 

بهترین کود برای گلدهی زعفران

بهترین کود برای گلدهی زعفران در واقع یک ترکیب نیست. برای اینکه بتوانید هر سال گل زیادی جمع آوری کنید باید برنامه غذایی اصولی داشته باشید. در یک برنامه غذایی اصولی چند مرحله کود دهی در فصول مختلف سال وجود دارد که هر کدام روش ها و مزایای مختلفی دارند. شاید بتوان گفت مهم ترین کود برای افزایش گلدهی زعفران کود گل آب یا همان اولین کودی است که قبل گلدهی زعفران همراه آبیاری به زمین زراعی داده می شود. اما اهمیت زاچ آب و محلول پاشی های زمستانه را هیچ گاه نباید از یاد ببرید. مجموع این کود دهی ها در کنار هم می تواند شرایط مساعدی برای درشت شدن پیاز زعفران بوجود آورد. در نهایت هر چه پیازهای درشت تر و قوی تری تشکیل شود گل سال آینده ما بیشتر خواهد شد.

کود دهی زمین قبل از کشت زعفران

قبل از کشت زعفران از کود حیوانی به اضافه کود سیاه(فسفر) می توانید استفاده کنید. استفاده از کود ازت و پتاس قبل از کاشت معمولا توصیه نمی شود. میزان مصرف کود فسفر بسته به آنالیز خاک و درصد فسفر کود مصرفی متفاوت است.

کود حیوانی برای زعفران

اگر کشت زعفران انجام شده و می خواهید از انواع کود حیوانی استفاده کنید در فصل تابستان می توانید کود را به زمین اضافه کنید. کود گاو و گوسفند در صورتی که فراوری نشده باشند باعث بروز بیماری قارچی و پوسیدگی بنه زعفران خواهند شد. به هیچ عنوان مصرف کود فراوری نشده با توجه به خساراتی که در سال های آینده می تواند بوجود آورد، توصیه نمی شود. اگر شرایط مصرف کود فراوری شده دامی را ندارید می تواندی در زاچ آب از انواع کود مایع مرغی و یا عصاره ماده آلی ماراتون استفاده کنید. معمولا بعد از گذشت چند سال پیازها به سطح خاک نزدیک تر می شوند و برای اینکه سرما و گرما خسارت زیادی به پیاز وارد نکند می توان در تابستان مخلوط کود گاوی و خاک به زمین اضافه شود.

تاثیر کود حیوانی بر زعفران

تاثیر کود حیوانی بر زعفران

ابتدا باید مشخص کنید منظورتان از کود حیوانی چیست؟ کود گاو؟ گوسفند؟ مرغ و یا انواع کبوتر؟
کود گاوی ماده غذایی زیادی نداشته ولی بهبود دهنده بافت و ساختمان خاک است. این کود باعث افزایش ماده آلی در خاک شده و بافت خاک را نرم تر کرده، جذب مواد غذایی بیشتر شده و شرایط برای رشد پیاز بهتر می شود. اما این کود از نظر دارا بودن عناصر غذایی اصلا غنی نیست. کود گوسفند ازت بیشتری از کود گاو داشته ولی نمی توان برای تامین فسفر، پتاسیم، آهن، روی و سایر عناصر ریز مغذی روی آن حساب باز کرد. مصرف هیچ کدام از انواع کود حیوانی بدون عملیات فراوری کود دامی مجاز نیست. انواع کود مایع مرغی در اواخر پاییز باعث افزایش رشد رویشی خواهد شد.

تاثیر کود حیوانی بر گیاه زعفران و هر گیاه دیگری را نمی توان نادیده گرفت اما مصرف کود دامی به تنهایی برای زعفران کافی نیست. سایر عناصر کودی مورد نیاز گیاه باید بوسیله انواع کودهای معدنی و شیمیایی تامین شود. مصرف کود سیاه برای زعفران قبل از کشت و در هنگام آماده سازی زمین بسته به میزان آنالیز خاک از 50 تا 200 کیلو گرم مصرف می شود. برخی کشاورزان ممکن است فقط کود اوره برای زعفران مصرف کنند که قطعا پاسخگوی نیاز های این گیاه نخواهد بود. اگر بخواهیم از خواص کود اوره برای زعفران بگوییم فقط می توانیم به افزایش رشد رویشی برگ ها اشاره کنیم. کود اوره یا همان کود سفید تاثیر مستقیمی در افزایش گلدهی زعفران نداشته و برای افزایش گلدهی باید از انواع کودهای فسفیر بالا و پتاس بالا به همراه انواع کود آلی استفاده کنیم.

میزان کود حیوانی برای زعفران

قبل از کشت زعفران بسته به آنالیز خاک می توانید برای هر هکتار 30-50 تن کود گاوی فراوری شده در زمین زعفران مصرف کنید. دقت داشته باشید این کود باید حتما فراوری شده باشد تا باعث بروز انواع بیماری های قارچی پیاز زعفران نشود. برای فراوری این میزان کود گاوی می توانید 7 تن کود گوسفندی و 3 تن کود مرغی با آن مخلوط کنید.

بیشتر بخوانید:
روش فراوری کود دامی - پوساندن کود دامی

کود دهی بعد از کشت زعفران

بعد از کشت زعفران کوددهی در آب اول قبل از گل (گل آب) و آب بعد از گل (زاچ آب) از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بعد از این دو مرحله هم زمان با رشد برگ های زعفران محلول پاشی های این گیاه شروع می شود و تا قبل از زرد شدن برگ ها کوددهی به صورت محلول پاشی ادامه دارد.

کود آب اول زعفران یا همان گل آب

در این مرحله کوددهی، زعفران تازه از خواب بیدار شده و با بالا بردن غلظت برخی مواد در محیط اطراف ریشه می توانیم به گیاه این فرمان را بدهیم که شرایط برای تولید گل با توان هر چه بیشتر مهیاست.

کود افزایش گلدهی زعفران

استفاده از کود 10 52 10 برای زعفران، هیومیک اسید و کود سولوپتاس برای زعفران در مرحله گل آب به تولید گل بیشتر توسط گیاه کمک زیادی خواهد کرد. برای هر هکتار می توان یک کیسه 10 کیلویی کود 10 52 10 و یک کیسه 25 کیلویی کود سولوپتاس یه همراه هیومیک اسید (یک تا 5 کیلو اسید هیومیک پودری یا 10 تا 15 لیتر مایع) مصرف نمود.

کود زاچ اب زعفران

تقویت گیاه زعفران بعد از گلدهی اهمیت فراوانی دارد. اگر قصد دارید گیاهتان را برای باردهی در سال بعد آماده کنید از کوددهی در مرحله کود زاچ آب غافل نشوید. هدف از این مرحله کوددهی پیاز زعفران است.
کود آلی ماراتون بهترین کود زاچ آب زعفران

کود مورد نیاز پیاز زعفران

در زاچ آب هدف اولیه تقویت پیاز و بعد از آن تقویت رشد برگ ها است. در مرحله زاچ آب برای تقویت پیاز عموما از کود 10 52 10 برای زعفران به همراه اسید هیومیک استفاده می شود. در مرحله زاچ آب کود سه بیست برای زعفران  نیز بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. کود ماراتون بهترین کود برای تقویت پیاز زعفران در زاچ آب و رشد برگ ها کمک شایانی خواهد کرد.

کود زعفران مایع ماراتون با داشتن غلظت بالای ماده آلی و میکرو ارگانیسم های مفید برای خاک جذب مواد غذایی را تا حد زیادی افزایش داده و رشد پیاز و برگ زعفران را بهبود می بخشد.

کود برای زعفران بعد از برداشت

بعد از برداشت زعفران از کودهای فسفر بالا مانند 10 52 10 بعلاوه کود مایع مخصوص زعفران ماراتون استفاده کنید. اگر از طرفداران کود ارگانیک زعفران هستید و یا قصد صادرات زعفران را دارید، می توانید از کود مارتون به تنهایی استفاده کنید.

خواص کود آهن برای زعفران

کود آهن برای زعفران در مراحل رشد برگ ها مصرف بسیار زیادی دارد. کود آهن باعث افزایش رشد برگ ها، افزایش فتوسنتز و ساخت کلروفیل بیشتر در گیاه زعفران خواهد شد. هر چه فتو سنتز بهتر و بیشتر انجام شود مواد غذایی بیشتری در پیازهای دختری ذخیره شده و سال بعد این پیازهای دختری گل های بیشتر و درشت تری تولید خواهند کرد.

جدول کود دهی زعفران + زمان کود دهی

زمان کود دهی زعفران  کود مخصوص زعفران
قبل از کاشت کود حیوانی، کود فسفر
گل آب (اواخر تابستان تا اوایل پاییز) کود 10 52 10، اسید هیومیک، سولوپتاس
زاچ آب (اواخر پاییز) کود سه بیست، ماراتون، 10 52 10، آهن
محلول پاشی (در طول زمستان) اسید آمینه، جلبک دریایی، ریزمغذی، فسفیت پتاسیم

علت کم گل دادن زعفران

عوامل مختلفی می توانند روی گلدهی زعفران اثر منفی گذاشته و باعث کاهش گلدهی شوند که در زیر به طور اجمالی به آنها اشاره خواهیم کرد.

خاک نامناسب: خاک هایی با بافت رسی و سنگین یا سفت، مانع از درشت شدن پیازها می شوند. این امر می تواند منجر به کاهش گلدهی شود. خاک سفت همچنین باعث گیر کردن گل و عدم خروج آن از خاک می شود. توجه داشته باشید که بعد از آبیاری اول (آب قبل از گل یا گل آب) حتما سطح خاک را با کمک تیلر نرم کنید تا گل ها بتوانند راحت سر از خاک بیرون آورند. بافت خاک اگر بیش از حد سبک باشد نیز منجر به شسته شدن مواد غذایی و خارج شدن آنها از دسترس گیاه می شود. یکی از بهترین راهکارها برای اصلاح بافت خاک استفاده از کودهای آلی می باشد.

نداشتن برنامه غذایی اصولی: حاصلخیزی خاک یکی از مهمترین عوامل موثر در گلدهی زعفران می باشد. کوددهی درست و به موقع تحت نظر کارشناس خبره منجر به تولید گل بیشتر و باکیفیت تر خواهد شد. مصرف انواع کودهای آلی، معدنی و شیمیایی در طول دوره رشد زعفران تحت نظر کارشناس برای دستیابی به عملکرد بالا ضروری است. توجه داشته باشید که هر کودی باید در زمان درست و با حجم مشخصی مصرف شود تا اثرگذاری خوبی داشته باشد. برای مثال مصرف کودهای ازت بالا مانند کود اوره برای زعفران قبل از گلدهی منجر به کاهش گلدهی و افزایش برگدهی خواهد شد.

آفت و بیماری: گلدهی در پیازهایی که به قارچ یا کنه آلوده باشند، شدیدا کاهش می یابد. هنگام خرید پیاز زعفران به سالم بودن پیازها توجه کنید. حتما قبل از کاشت، پیازهای زعفران را با استفاده از کنه کش و قارچ کش مناسب ضدعفونی کنید. بعد از کاشت نیز از مصرف کودهای دامی فراوری نشده یا ورود دام به مزرعه خودداری کنید. بهتر هست هر سال با نمونه برداری، سلامت پیازها را چک کنید و در صورت مشاهده آلودگی هر چه زودتر برای درمان اقدام کنید. استفاده از ترکیبات کود-سم مثل فسفیت پتاسیم در برنامه محلول پاشی زعفران برای پیشگیری از بیماری های قارچی بسیار موثر است.

پیازهای کوچک و ضعیف: پیازهای کوچک و ضعیف توانایی تولید گل ندارند. پیاز زعفران برای گلدهی حداقل باید 8 گرم وزن داشته باشد. داشتن برنامه کودی اصولی به بزرگ شدن پیازها و گلدهی بیشتر آنها کمک خواهد کرد.

عمق کاشت  نامناسب: عمق مناسب پیاز زعفران تا سطح خاک بین 15 تا 20 سانتی متر می باشد. اگر عمق پیاز بیشتر از 20 سانتی متر باشد احتمال اینکه گل در زیر خاک گیر کند و خارج نشود، بالا می رود. عمق کمتر از 15 سانتی متر نیز برای پیاز مناسب نیست. در این حالت پیاز تحت تاثیر شرایط نامساعد محیطی مثل گرما و سرمای شدید قرار گرفته و آسیب می بیند. هویجی شدن پیاز زعفران نیز یکی دیگر از پیامدهای عمق کم است.

تراکم کشت نامناسب: تراکم بیش از اندازه پیاز زعفران در زمین باعث افزایش رقابت در برداشت آب و مواد غذایی و در نتیجه کاهش گلدهی خواهد شد. تراکم قابل قبول پیاز زعفران در هر هکتار بین 6 تا 10 تن می باشد.

آبیاری غیر اصولی: علی رغم این تصور که زعفران گیاهی کم آب است باید خاطر نشان کرد که آبیاری کم می تواند منجر به کاهش گلدهی شود. از اواخر شهریور تا اردیبهشت، زعفران حداقل به 4-5 مرحله آبیاری نیاز دارد. آبیاری اول (گل آب)، آبیاری دوم (زاچ آب) و آبیاری آخر (زرد آب) برای زعفران بسیار حیاتی می باشند. آبیاری کم و یا آبیاری در زمان نامناسب گلدهی را تا حد زیادی کم می کند.

درجه حرارت نامناسب: روزهای گرم و شب های سرد باعث تحریک پیاز زعفران برای ورود به فاز گلدهی می شوند. هنگامی که میانگین دمای صبح و شب به زیر 15 درجه سانتیگراد می رسد پیاز زعفران آماده ورود به فاز زایش و گلدهی خواهد شد.

عدم کنترل علف های هرز: علف های هرز در صورتیکه کنترل نشوند، برای آب و مواد غذایی با زعفران رقابت کرده و باعث کاهش عملکرد می شوند. بهترین روش برای مبارزه با علف های هرز مزارع زعفران، وجین می باشد. استفاده از علفکش جز موارد خاص توصیه نمی شود. مصرف علفکش خصوصا با دز بالا باعث کاهش چشمگیر گلدهی خواهد شد.

از بین رفتن برگ های زعفران:  برگ های زعفران از طریق فتوسنتز و غذاسازی مواد غذایی را به پیازها می رسانند. چیدن برگ های زعفران تا قبل از اینکه زرد شوند باعث ریز ماندن پیازهای زعفران خواهد شد. اگر پیازها به اندازه کافی درشت نشوند به فاز گلدهی نمی روند.

پیر بودن مزرعه: عمر زمین زعفران با توجه به تراکم کشت بین 4 تا 10 سال می باشد. خاک مزرعه ای که عمر آن زیاد باشد به دلیل تخلیه مواد غذایی ضعیف شده و بازدهی خوبی ندارد.  در این شرایط لازم است پیازها را درآورده و در زمین جدیدی کاشت.

سوالات متدوال:

کود مرغی برای زعفران خوب است یا نه؟

کود مرغی را در مرحله زاچ آب بنا به توصیه کارشناس می توان استفاده کرد. مصرف کود مرغی برای زعفران قبل از گل دهی و بعد بهمن ماه توصیه نمی شود. در صورتی که از کود مرغی با کیفیت و فراوری شده زیر نظر کارشناس استفاده کنید می تواند فواید خوبی برای افزایش رشد گیاه زعفران داشته باشد. مصرف اشتباه این کود می تواند باعث کاهش محصول و یا سوختگی و بروز بیماری های قارچی در گیاه شود.

آیا کود کبوتر برای زعفران خوب است؟

کود کبوتر دارای مقدار زیادی ازت است که باعث تحریک رشد رویشی گیاه زعفران می شود. این کود بطور مستقیم تاثیری در افزایش باردهی زعفران ندارد. مصرف کود کبوتر باید حتما تحت نظر و توصیه کارشناس صورت گیرد، زیرا ممکن است آسیب های شدیدی به گیاه وارد کند. اگر قبل از گلدهی از کود کبوتر برای زعفران استفاده کنید باعث می شود گیاه به فاز رویشی وارد شده و گلدهی را تا حد زیادی کاهش دهد.

بهترین کود برای زعفران کدامند؟

برای اینکه بدانید بهترین کود برای زعفران کدام است باید ابتدا شرایط زمین و کمبودهای آن بررسی شود. بهترین کود برای زعفران در هر زمینی ممکن است متفاوت باشد زیرا هر زمین عوامل محدود کننده و شرایط خاص خود را دارد. اما معمولا مهم ترین مسئله در کم گل بودن گیاه زعفران کمبود ماده آلی و میکروارگانیسم های مفید برای جذب مواد غذایی است که این مشکل با مصرف کود ماراتون برطرف خواهد شد. این کود کمک می کند جذب مواد غذایی توسط ریشه افزایش یافته و پیازهای درشت تری تشکیل شده و در نتیحه گلدهی زمین زعفران را افزایش می دهد.

چه موقع به زعفران کود بدهیم؟

از اواخر شهریور تا اسفند ماه زمانی است که می توانیم به زعفران کود بدهیم. اما در هر ماه نوع کود مصرفی و روش مصرف متفاوت است.  کود قبل از گلدهی را که به نام گل آب مشهور است و کود بعد از گلدهی را که به زاچ آب معروف است در آب حل و بصورت شیربشکه سر راه آب قرار می دهیم تا بصورت یکنواخت در کل زمین تقسیم شود. اما در آذر، دی و بهمن ماه کوددهی زعفران بصورت محلول پاشی است. در این روش عناصر غذایی در سم پاش حل شده و روی برگ های گیاه اسپری می شوند.

4.6/5 - (7 امتیاز)

16 نظر در “بهترین کود زعفران

  1. حسینی گفت:

    درود از مطالب شما بابت کاشت وبرداشت زعفران بفرمایید با آفت مزرعه زعفران موش چه باید کرد و برای تهیه کود های مورد نیاز از چه طریق
    تشکر

  2. رضا رمضانی گفت:

    ممنون از راهنمایی های مفید شما

  3. مهین گفت:

    سلام تبلیغات سایت شما که همراه با مرور سایت به دنبال خواننده در صفحه وب سایت شما هست خیلی خسته کننده و کسل اور است این تبلیغات علنا فضای خواندن محتوی سایت را به کمترین مقدار ممکن رسانده و این یک ضد تبلیغ و پوئن منفی برای سایت شماست .

    1. کشاورزباشی گفت:

      درود بر شما و ممنون از انتقادتون . چشم حتما بررسی و اصلاح میشه.

  4. جاسم اسلمی گفت:

    مطالب عالی بود سپاس از همه ی کسانی که برای سکتور زعفران به کشاورزان کمک می کنند تا سطح برداشت افزایش یابد

    1. کشاورزباشی گفت:

      در.د بر شما و ممنون از همراهیتون.

  5. علی اکبر گفت:

    سلام با تجربه ای که از اساتید بعمل آمد بهترین کود در گل آب فسفر مایع به علاوه هیومیک اسید. و آمینو اسید و گوگرد مایع بهترین میباشد

  6. علی سلطانی مرغزاری گفت:

    تشکرازتمامی مسولین ومهندسین این شرکت باانتشارمطالب تجربی ومفید

    علاوه بر۳اب اصلی ۲اب اضافه درچه موقع پیشنهادمیکنید
    بعدگذشت زرداب دوباره اب داده شودخوبه…تشکرفراوان

    1. کشاورزباشی گفت:

      درود بر شما. تجربه در سالهای گذشته نشان داده که دو آبه کردن زعفران (گل آب) اثر خوبی در افزایش گل داشته است. البته نباید ابیاری اول در هوای خیلی گرم انجام شود. بعد از زاچ آب نیز اگر زمستان کم بارشی داشته باشید میتونید آبیاری انجام بدید.

  7. زهرا حسینی گفت:

    سلام و سپاس فراوان از زحمات شما ممنون

  8. محمد خالقی گفت:

    دورود برشما که رهنمایی های مفیدی میکنید بسیار عالی بوداز کاشت داشت وبرداشت موفق باشید

    1. کشاورزباشی گفت:

      درود بر شما و ممنون از توجه و محبتتون.

  9. علي اکبر گفت:

    فوق العاده عالی
    سال اول کشت نیازبه یم قارچ کنه هست
    یاهم ن گوگردکفایت می کند ممنون

    1. کشاورزباشی گفت:

      درود بر شما. بهترین حالت اینه قبل از کاشت پیاز رو با کنه کش و قارچ کش ضد عفونی کنید و بعد کشت رو انجام بدید. گوگرد تا حدودی می تونه توی پیشگیری بیماری قارچی و کنه کمک کنه اما کنترل قطعی انجام نمیده و در صورتی که پیاز زعفرون رو چک کردید و آلودگی وجود داشته نیاز هست از سم اسفاده کنید.

  10. علی هنردوست گفت:

    سلام خدا قوت بسیار عالی و مفید بود

    1. کشاورزباشی گفت:

      درود بر شما. ممنون از توجه و همراهی شما.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *