دانستنی های کاربردی, باغبانی

احداث باغ

احداث باغ

هر باغدار با تدبیر و آینده نگری قبل از احداث باغ باید یک سری از نکات مهم در احداث باغ که بر روی رشد گیاهان و عملکرد آنها تاثیر می گذارد را مد نظر قرار دهد. قبل از احداث باغ عوامل محیطی مانند نور، دما و خاک منطقه انتخاب شده جهت کاشت نهال ها، روش کاشت و اقدامات پس از کاشت نهال را از جمله مواردی هست که یک باغدار باید به آن توجه داشته باشد. لازم به ذکر است که قبل از احداث باغ بررسی عوامل اقتصادی که با توجه به هزینه های مصرفی احداث باغ مقرون به صرفه و به نفع باغدار می باشد، از مهم ترین نکات قبل احداث باغ می باشد.

  • بررسی عوامل اقتصادی قبل از احداث باغ

باغدارانی که به منظور کسب درآمد و تامین معیشت خانواده اقدام به احداث باغ می کنند باید بسیاری از عوامل اقتصادی را در نظر بگیرند. در این شرایط می توانند بهترین بهره وری را از باغ داشته باشند و درآمدی قابل قبولی را کسب کنند. باغداران قبل از احداث باغ بایستی با نیاز بازار آشنا باشند. ارقام مورد پسند مردم آن منطقه را بدانند و فاصله محل تولید تا بازار و هزینه های حمل و نقل و تلفات محصولات را در نظر بگیرند.

هدف باغداران از تولید محصول ارسال آنها به بازار های محلی و بازار های دورتر به منظور مصرف تازه، ارسال آنها به کارخانجات به منظور فرآوری محصولات و یا نگهداری محصولات در انبارها و توزیع آنها به قیمت بیشتر در فصلی که کمبود آن محصول است می باشد. بنابراین باغداران باید مسائل اقتصادی و همه ابعاد هزینه های مصرفی و درآمد کسب شده را به درستی تخمین بزنند.

  • بررسی عوامل محیطی در احداث باغ

افزایش عملکرد و رشد و نمو گیاهان نیازمند مناسب بودن برخی عوامل محیطی مانند نور، دما، رطوبت و … می باشد. اگر نور کافی مورد نیاز گیاهان در دسترس قرار گیرد فتوسنتز بهتر صورت گرفته و رشد نمو به خوبی صورت می گیرد. توجه به نیاز نوری درختان قبل از احداث باغ یکی از عواملی است که می بایست به آن توجه داشت. زیرا پس از رشد و بزرگ شدن درختان میزان شدت نور را نمی توان تغییر داد. تنها راه نور رسانی و قرار دادن میزان نور کافی در دسترس گیاهان رعایت فاصله و داشتن شکل مناسب شاخ و برگ آنها می باشد.

تغییرات دما در فصل های مختلف و حداقل و حداکثر دمای منطقه تعیین شده جهت احداث باغ یکی دیگر از عوامل محیطی است که قبل از کاشت نهال ها نیازمند توجه می باشد. اطلاع از وضعیت دمایی منطقه و توجه به میزان دمای مورد نیاز برای رشد و محصول دهی گیاهان انتخاب شده برای کشت در آن منطقه، از نکاتی است که قبل از احداث باغ باید به آنها توجه کرد.

  • آزمایش خاک قبل از احداث باغ

گیاهان برای رشد و نمو علاوه بر عوامل محیطی نیازمند عناصر غذایی مختلف در مراحل رشدی خود می باشند تا به کمک آنها توان بیشتری برای رشد و باروری داشته باشند. تامین نیاز غذایی درختان از طریق جذب عناصر موجود در خاک توسط ریشه می باشد. بنابراین باید عناصر غذایی درون خاک وجود داشته باشد تا ریشه به خوبی آن را جذب کند. برای شناخت عناصر موجود در خاک و میزان آنها نیاز به انجام آزمایش خاک می باشد.

با انجام آزمایش خاک و بررسی آن توسط کارشناس گیاهپزشک از بیش بودها و کمبودهای خاک مطلع می شوید و با دانستن نیاز غذایی درختان انتخاب شده برای کاشت در منطقه باغ می توانید نسبت به اصلاح بافت خاک و قرار دادن عناصر موردنیاز گیاهان در دسترسشان، اقدام کنید.

به طوری کلی خاک هایی با بافت سبک برای احداث باغ میوه مناسب تر می باشند. در این خاک ها میزان رطوبت کمتر است و باعث می شود در بهار زودتر گرم و در پاییز دیرتر سرد شود. همچنین در خاک هایی با بافت سبک زهکشی و تهویه به درستی صورت گرفته و باعث افزایش رشد و عملکرد درختان می شود. برای تشخیص بافت خاک قبل از احداث باغ باید آزمایش خاک را انجام دهید.

  • استفاده از نهال شناسنامه دار هنگام احداث باغ

هنگام خریداری نهال دقت کنید که نهال های خریداری شده دارای شناسنامه معتبر باشد و پایه و پیوند مشخص باشد. با توجه به شناخت منطقه باید نهال هایی خریداری کنید که مناسب منطقه باشد.

  • استفاده از ارقام مقاوم

تنش های محیطی منطقه و آفات و بیماری بارز منطقه ای که قصد احداث باغ در آن را دارید باید مشخص شود تا ارقام مناسب با آن منطقه خریداری شود. هنگام خرید نهال باید ارقامی را تهیه کنید که نسبت به تنش های محیطی مانند خشکی و شوری و … و آفات و بیماری های مختلف منطقه تا حدودی مقاوم باشد.

  • شکستن لایه ی سخت خاک و پر کردن آنها با ماسه بادی و کود دامی پوسیده 

اگر خاک منطقه انتخاب شده جهت احداث نهال خشک بوده و دارای لایه سخت و غیر قابل نفوذ می باشد باید قبل از کاشت نهال ها باید آن لایه سخت را شکست تا به خاک نرم و قابل نفوذ رسید. در اکثر خاک های ایران لایه های سخت وجود دارد. ریشه درختان مخصوصا آنهایی که ریشه عمودی دارند مانند پسته در برخورد با لایه ی سخت پیچ خورده و باعث کاهش یا توقف رشد درخت می شود.

این عمل را می توانید با استفاده از بیل مکانیکی انجام دهید و کانالی درست حفر کنید تا به بافت نرم و اسفنجی برسید. در این روش خاک توسط بیل مکانیکی یک کنار ریخته می شود و برای اصلاح خاک آن چاله را با ماسه بادی، زئولیت، کودحیوانی، کاه‌ و کلش و سبوس، گوگرد پر می کنند.

 

  • رعایت فاصله اصولی بین درختان هنگام احداث باغ

فاصله بین کاشت نهال ها باید طوری در نظر گرفته شود تا تهویه به خوبی صورت گیرد و درختان میزان نور کافی را دریافت کنند. با دسترسی بیشتر نور و رطوبت رشد و نمو گیاهان افزایش یافته و عملکرد را تحت تاثیر قرار می دهد.

هنگام احداث باغ اگر فاصله کاشت استاندارد بین درختان رعایت نشود ممکن است بعد از بزرگ شدن درخت ها و گذشت چند سال از کاشت آنها مشکلاتی در زمان کوددهی درختان، میوه چینی در فصل برداشت و آمدن ماشین آلات برای انجام امور زراعی به داخل باغ ایجاد شود. در این شرایط متاسفانه مجبور به قطع درختان می شوید که ناراحت کننده است. علاوه بر اینکه درختان باغ را قطع کردید تمام هزینه هایی که برای درخت تا آن زمان خرج کردید هدر می رود.

احداث باغ

 

  • روش کاشت نهال هنگام احداث باغ

بهترین روش کاشت نهال این است که یک منطقه ی مناسب انتخاب شود که اطراف آن مشکلی نباشد و گیاه دیگری در رقابت با نهال کاشته نشده باشد تا به خوبی بتواند رشد کند. هنگام کاشت پیوندک در مناطق با وزش باد منظم باید رو به باد قرار گیرد. با این کار از شکسته شدن گیاه در اثر فشار باد جلوگیری می‌ شود.

باید دقت شود که محل پیوند چند سانتی بالای سطح خاک باشد. با این روش تا از ریشه‌ دار شدن گیاه در بالای محل پیوند خفه شدن درخت جلوگیری شود. پس از کاشت و پر کردن گودال، باید خاک اطراف نهال را با پا فشار داد تا ریشه‌ ها کاملاً محکم شده و هوای اطراف ریشه تخلیه شود. با این کار بعد از آبیاری پای نهال گود نمی‌ افتد و ریشه نهال از خاک خارج نمی‌ شود.

  • آبیاری درست بعد از کاشت نهال

از زمان کاشت نهال و احداث باغ باید رطوبت مورد نیاز آنها تامین شود و آبیاری نهال ها مرتب و با میزان مناسب صورت گیرد. بعد از کاشت نهال آبیاری را به درستی انجام دهید. پس از آبیاری نهال به طور کامل مستقر می شود و بعد از آن در فاصله زمانی های مرتب نیاز آبی درختان را رفع کنید. با در دسترس قرار گرفتن میزان رطوبت کافی گیاهان رشد کافی داشته و عملکرد بهتری دارند.

احداث باغ

  • تغذیه اصولی نهال ها بعد از کاشت

برخی افراد این باور اشتباه را دارند که نهال تازه کاشته شده تا زمانی که درختی بارور نشده و محصولی ندارد نیازمند رسیدگی و تامین مواد غذایی مورد نیازش نیست اما این تفکر کاملا اشتباه است. نهال تازه کاشته شده هم مانند درخت بارور به عناصر غذایی مختلف برای رشد و نمو بهتر نیاز دارد. با داشتن یک برنامه غذایی اصولی مناسب با نیاز نهال ها از همان ابتدای رشد، عناصر غذایی مورد نیازشان را در دسترس قرار دهید تا گیاه آنها را جذب کند و با توان بیشتری رشد و نمو داشته باشد.

 

با مطالعه این مطالب دانش کشاورزی خود را ارتقا دهید

اصلاح بافت خاک 

آزمایش خاک

کود دامی پوسیده

فاصله مناسب بین درختان

برنامه غذایی اصولی 

روش کاشت نهال

 

امتیاز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *